Аз съм питала по телефона - не може да се изпращат по пощата,но може, ако дейността е съсредоточена другаде (в друг град), да се пусне молба болничните и другите документи за НОИ да се подават в града, в който е ситуирана дейността.
Здравейте! Имам следния въпрос, моля, ако можете да ми помогнете, да се включите, ще съм Ви много благодарна:
Като управител на дружеството е вписано лице, което не е собственик и не е регистрирано като самоосигуряващо се. На лицето не се изплаща вънаграждение. До скоро това лице работеше на трудов договор в друга фирма, но сега този договор ще бъде прекратен. Въпросът ми е как следва да се осигурява това лице от тук нататък - остава неосигурено ли?
Фактът, че лицето е вписано като управител, ще попречи ли да получава детски надбавки, които досега е получавало?
Здравейте! Изчетох много по темата за обезщетението за неползван отпуск, но все още не съм наясно как точно да изчисля своето. Затова ще питам като човек, скаран с изчисленията - след изтичане на срока на договора ми имам неползван платен отпуск за периода 01.01. - 08.04.2013г. Заплатата ми по договор е 160лв. без допълнителни придобивки и възнаграждения, като полагаемият ми платен годишен отпуск е 20 дни. Какъв е размерът на обезщетението, което трябва да ми се изплати?

За този период имате стаж от 3 месеца или полагаем отпуск от 5 дни (20 дни делено на 12 месеца = 1,666(6) дни отпуск/месец ) През април нямате 10 отработени дни, следователно за база се взима м. март. През март 2013 е имало 21 работни и следователно дневното Ви брутно  трудово възнаграждение за месецът - база е 160 делено на 21 = 7,62 лв. Умножавате тази цифра по 5 (полагаем и неползван отпуск) и получавате 38,10 лв. От тази сума ще Ви се удържи данък в размер на 10%.
Инспекцията по труда би могла да помогне до толкова, до колкото ще направя проверка на цялата фирма и ще установи, че дължимото Ви обезщетение е (евентуално) начислено, но неизплатено. В този смисъл ще даде предписания със срок те да бъдат изпълнени. Контролът ще се упражни при следваща проверка след изтичане на сроковете, дадени за изпълнение на наказанията по преценка на Инспекторите (а може след като мине срока и не Ви е платено, пак да подадете жалба, за да направят последваща проверка). Ако имат по-сериозни нарушения може да им съставят и акт и да наложат глоба.
От една страна е възможно проверката и предписанията да постреснат бившата Ви шефка и тя надлежно да Ви плати, за да си няма проблеми с ГИТ. От друга страна обаче проверката от ГИТ ще й стане приоритет и едва ли ще мисли за Вашето обезщетение, докато не приключи тя. Да не говорим, че ако й наложат глоба (особено заради жалбата, която сте подала), едва ли ще се юрне да Ви плати обезщетението, преди глобата.
Естествено няма право да Ви задържа парите, но според мен по-бързо ще си ги получите, ако проявите разбиране и й поставите някакъв конкретен и разумен срок, в който да Ви ги плати (например 1 или 2 месеца), отколко да се съдите и да се разправяте с жалби. Тази възможност ще Ви бъде открита и след това, ако тя не Ви плати в уговорения срок.